Testdisk finds partition but OMV (Debian) does not recognize it

How to use TestDisk to recover lost partition
Forum rules
When asking for technical support:
- Search for posts on the same topic before posting a new question.
- Give clear, specific information in the title of your post.
- Include as many details as you can, MOST POSTS WILL GET ONLY ONE OR TWO ANSWERS.
- Post a follow up with a "Thank you" or "This worked!"
- When you learn something, use that knowledge to HELP ANOTHER USER LATER.
Before posting, please read https://www.cgsecurity.org/testdisk.pdf
Locked
Message
Author
hfrijter
Posts: 2
Joined: 25 Nov 2018, 11:01

Testdisk finds partition but OMV (Debian) does not recognize it

#1 Post by hfrijter »

Hi all,
I have a NAS at home equipped with openmediavault.
Yesterday, I upgraded from version 3 to version 4. Everything went well except that it seems to have corrupted the 3TB datadrive.
If I boot into gparted live, the disk shows up as a 3TB zfs drive (it's formatted as ext4).
Testdisk (running in Linux, as root) can see the partition no problem, and can copy files from it as well.
However, if I tell Testdisk to write the new partition structure, and reboot, nothing changes. Again, Debian and gparted cannot read the filesystem but Testdisk sees everything just fine.
If I connect the disk to my Windows PC, it gives the error that the disk needs to be formatted. If I run Testdisk in Windows, it only shows a 800gb partition (that should be roughly the free space available).
Any thing I can do to make the partition work as before? Or is my only option to copy all files to a new disk?
Thanks a lot for your help!
Hans

Sponsored links

User avatar
cgrenier
Site Admin
Posts: 5327
Joined: 18 Feb 2012, 15:08
Location: Le Perreux Sur Marne, France
Contact:

Re: Testdisk finds partition but OMV (Debian) does not recognize it

#2 Post by cgrenier »

Try to mount your partition using "mount -t ext4 device directory" (replace device and directory).
This way you will force ext4 to be used instead of zfs.

hfrijter
Posts: 2
Joined: 25 Nov 2018, 11:01

Re: Testdisk finds partition but OMV (Debian) does not recognize it

#3 Post by hfrijter »

Thanks, I will try this when I get home next week (currently on a business trip).

Locked